Fredrika Wetterhoff Inkalan Kartanossa 

Sisarukset Fredrika ja Rosina Wetterhoff olivat kymmenvuotiaita, kun he muuttivat Inkalan Kartanoon vanhempiensa kanssa. Tytöillä oli monet hauskat leikit ja vekkulit kujeet Inkalan pihapiirissä.

– Tarina kertoo heidän tehneen kevätaikaan Kivijoelle pieniä vesimyllyjä, joita lapset siihen aikaan tapasivat vuolaaseen virtaan tehdä. Kivijoen yli johti silloin valkoinen kaarisilta ja myöhemmin kesällä siellä niityllä oli parhaat metsämansikkamaat, Inkalan Kartanon emäntä Leila Ylitalo kertoo.

Tytöt olivat vikkeliä käyttämään mielikuvitustaan.

– Kerran kävi niin, että tytöt oli puettu pyhämekkoihin, koska kartanoon odotettiin vieraita. Tytöt kyllästyivät odotteluun ja keksivät lähteä kartanon navettaan. Navetassa lehmät seisoivat pitkässä parressa. Tytöt keksivät kokeilla lehmällä ratsastusta. He kiipesivät lehmien selkään, mutta lehmät eivät siitä pitäneet, vaan pudottivat kummankin selästään suoraan lantakouruun! Äiti ei tyttöjä kehunut, kun he palasivat retkeltään. Onneksi ei sattunut pahemmin siinä rytäkässä.

Inkalan Kartanossa voi tutustua Fredrikan aikaan näytelmän kautta. Näyttelijä Henna-Maija Alitalo esittää tilauksesta Fredrika Wetterhoffia aidossa ympäristössä, Inkalan Kartanossa. Suositut ja pidetyt esitykset tilataan Inkalan Kartanosta etukäteen.

OTA YHTEYTTÄ

FREDRIKA WETTERHOFF (1844–1905)

  • Käsityönopetuksen uranuurtaja, kotiteollisuuskoulun perustaja ja johtaja
  • Fredrika Wetterhoff oli 10-vuotias, kun hänen isänsä, laamanni Georg Adolf Wetterhoff, toi perheensä Helsingistä Hattulaan Inkalan kartanoon.
  • Fredrika oli jo nuoruudessaan voimakastahtoinen ja opinhaluinen. Hän  kiinnostui muistakin kuin perinteisistä naisten tehtävistä. Hän esimerkiksi opetteli itse suomenkielen ja ryhtyi pitämään omassa huoneessaan koulua kartanon työväen lapsille.
  • Fredrika perusti naisten käsityö- ja kotiteollisuuskoulun Hämeenlinnaan vuonna 1885. Oppilaitos saavutti pian tiennäyttäjän aseman.
  • Fredrika oli aikaansa edellä kohdellessaan kansannaisia ja säätyläisneitejä tasavertaisesti.

 

Lähteet: Biografiakeskus
ja Fredrika Wetterhoff –säätiö